Кадър Алфа ТвБългария е слабото звено в НАТО, смята Русия. Как

...
Кадър Алфа ТвБългария е слабото звено в НАТО, смята Русия. Как
Коментари Харесай

Шпигел: България е слабото звено на НАТО за Русия. Лесна цел, която няма да отвърне на удара

Кадър Алфа Тв

България е слабото звено в НАТО, счита Русия. 

" Как една дребна страна от Европейски Съюз се трансформира в полесражение за шпиони " - под това заглавие немското списание " Шпигел " разгласява обширна публикация от Димитър Ганев и Александър Зарович, написа. В подзаглавието създателите обобщават: " Покушение с отрова, шпионска мрежа: в България още веднъж и още веднъж се организират интервенции на секрети служби, зад които явно стои Русия. А това основава опасности за НАТО и за Европейски Съюз ".

" Не е изненада, че Русия организира шпионски интервенции в България "

Авторите напомнят за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година, за което, съгласно проверяващите публицисти от " Белингкат " и " Шпигел ", отговорност носи отделение 29155 на съветското военно разузнаване ГРУ. Те пишат и за хипотетичната връзка сред това нападение и гърмежа на муниции в Чехия.

" Западни служби за сигурност считат, че въпросното елитно поделение на съветското военно разузнаване води скрита война за отслабването на Европа ", означават създателите и изброяват известните обстоятелства: покушението против Сергей Скрипал и следствията на гърмежи в български оръжейни хранилища през 2011, 2015 и 2020 година. " Подобни епизоди демонстрират, че през последните години България се е трансформирала в същинско полесражение на шпионите ", установи " Шпигел " и осведоми читателите си за последния шпионски скандал сред София и Москва.

По-нататък в публикацията четем: " Предполагаемите случаи на шпионаж образно илюстрират най-малко едно: геополитическите центробежни сили работят в България изключително мощно. По руско време страната беше най-лоялният спътник на Москва, културните връзки към момента са тесни, а Русия е най-важният енергиен снабдител. В същото време от 2004 година страната членува в НАТО, а през 2007 се причисли и към Европейски Съюз ".

Авторите на " Шпигел " са разговаряли с Марк Галеоти, специалист по активността на тайните служби от мозъчния концерн по въпросите на сигурността RUSI в Лондон. Галеоти апропо споделя: " Не е изненадващо, че Русия организира шпионски интервенции в България ". Експертът прибавя още, че интензивността на съветските секрети служби в западните страни към този момент е достигнала нивото от времето на Студената война, а Москва счита България за Ахилесовата пета на НАТО. Галеоти явно е сюрпризиран от обстоятелството, че София разгласява всичко това, само че специалистът го отдава на желанието на държавното управление да насочи избрани известия както вътре в страната, по този начин и на открито. Авторите на публикацията цитират съмненията, че по този метод министър председателят Борисов желае да се показа като правилен съдружник на НАТО и на Европейски Съюз и да отклони вниманието от своята " избуяваща клиентелистка политика ".

„ Възможно е България (и българските фирми) да не са заемали такава централна роля, само че за сметка на това те са лесна цел. Съединени американски щати евентуално играят доста по-важна роля, само че все пак няма да бъде атакувано нещо там, тъй като в случай че бъде разкрито, ще има и последици. Докато какво ще направи България? България е цел, която няма да отвърне на удара. “

Във втората част от обширната публикация в " Шпигел " става дума за Николай Малинов, който беше упрекнат в шпионаж в интерес на Русия. Авторите пишат за връзките на Малинов с Константин Малофеев, " православен монархист, (…) който си е сложил за цел да освободи Европа от по този начин наречения демократизъм ". Според тях фактът, че съветският президент Владимир Путин връчи на Малинов съветски медал, би трябвало да се пояснява като предизвестие към българските управляващи. В края на публикацията става дума и за продажбата на " Виваком ", както и за ролята, която изиграха в тази договорка банкерът-беглец Цветан Василев и към този момент упоменатият Константин Малофеев.

" Този мистериозен случай "

За хипотетичната активност на съветски шпиони в България и за връзката с оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев написа и " Нойес Дойчланд " - вестникът, който преди време беше комунистически официоз в някогашната Германска демократична република. В публикация под заглавие " Българската диря " създателят Биргер Шютц установи, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е " загадъчна фигура, за която даже добре осведомените наблюдаващи знаят напълно малко ". В тази обява става дума за покупко-продажбите на Гебрев с Украйна и Грузия и за обширната публикация по въпроса в " Ню Йорк Таймс ", от която се схваща, че българското държавно управление е " благоразположено към Москва " и вероятно е оказало опозиция против такива покупко-продажби.

По мотив отравянето на Гебрев създателят написа: " Българското държавно управление дълго време не демонстрираше огромно предпочитание да разплете този мистериозен случай. Твърде уравновесеният във връзка с Москва министър председател Бойко Борисов оповестяваше дейности, само че самите следствия си оставаха половинчати ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР